Stop Cybercrime, doe aangifte !

Binnen het Plan van Aanpak KVO-B Heerenveen is er aandacht voor digitale criminaliteit.

MKB steeds vaker doelwit van cybercriminelen.
Cybercriminelen hebben het steeds vaker op ondernemers gemunt. Maar liefst driekwart van de 8,8 miljard euro aan schade die cybercrime jaarlijks veroorzaakt, komt inmiddels voor rekening van het bedrijfsleven. Naar schatting wordt ongeveer 1 op de 3 MKB’ers slachtoffer van een of andere vorm van cybercrime. MKB’ers vormen een aantrekkelijke prooi voor cybercriminelen. Dit komt omdat er meer bij hen te halen valt dan bij de gemiddelde consument. En omdat de meeste ondernemers hun cybersecurity niet beter hebben geregeld dan de gemiddelde consument.

Zorg voor een goede ICT-er en kennis hierover bij uw medewerkers
Hieronder de ervaring van een ondernemer op Heerenveen-Zuid:
“Op maandag 12 september 2016 waren onze documenten allemaal geblokkeerd. Het bleek te komen doordat een medewerker een bijlage in een mail had geopend. Door op het document te klikken kan je verbinding krijgen met de veroorzakers. We hebben natuurlijk onze ICT-er ingeschakeld.
We hadden wel een juiste back-up omdat het in het weekend was gebeurd, maar om te kunnen werken moesten alle geïnfecteerde bestanden verwijderd worden. En dan de bestanden van de back-up terug gezet worden. Ondertussen kon er bij ons door 10 mensen niet gewerkt worden. Dit heeft een halve dag geduurd. De ICT-er heeft hieraan 10 uur werk gehad over 3 dagen. Al met al was het relatief snel opgelost.
Er is sprake van een directe kostenpost van € 750.00 plus het ongemak van 10 mensen over 2 dagen en de indirecte kostenpost daarvan. Wij hebben hiervoor niet de moeite genomen om aangifte de doen”

Het belang van het doen van aangifte
De politie wijst erop dat het altijd van belang is om aangifte te doen. De cijfers van aangifte worden gebruikt voor een criminaliteitsbeeld analyse. Hierop worden de prioriteiten bepaald. Doet u geen aangifte van cybercrime, dan komt dit in de analyse van de politie ook niet als prioriteit naar voren en kan men hier ook geen extra inzet op plegen.

Meer informatie over cybercrime: www.veiligondernemenbeginthier.nl

Lees hoe u met vaak relatief eenvoudige maatregelen uw risico’s drastisch kunnen beperken.
En doe vandaag nog de scan op STOP CYBERCRIME:  www.veiliginternetten.nl