Circulaire economie

Foto: Henry Dullink

Op het gebied van duurzaam ondernemen willen we als OKH ondernemers met ideeën en vragen helpen bij hun volgende stap. De commissie Circulaire Economie fungeert hierbij als intermediair en aanjager. Ze verbindt ondernemers met ideeën voor duurzame projecten met elkaar en met andere organisaties, en ontwikkelt zelf ook ideeën. Doel is het bevorderen van de circulaire economie in de gemeente Heerenveen.

We nodigen onze ondernemers van harte uit hun vragen aan ons te stellen en met ons over hun ideeën te komen praten! Onderstaande projecten begonnen ook met een idee vanuit de ondernemers.

Piepschuimproject

Piepschuim (ook bekend onder de naam EPS (expanded polystyrene), tempex of hardschuim) wordt veel gebruikt voor de bescherming van goederen en isolatie tijdens transport. Piepschuim heeft een groot volume. Dat maakt afvoeren via het restafval duur. Ook raakt het dan vervuild, terwijl schoon piepschuim 100% recyclebaar is tot nieuw piepschuim. Daardoor kan gescheiden inzameling financieel al gauw uit voor bedrijven waar veel producten binnenkomen die in piepschuim verpakt zijn.

Afvalinzamelaar en -verwerker Omrin is samen met OKH medio 2019 gestart met een pilot voor het recyclen van piepschuim. Aan de pilot deden acht bedrijven in Heerenveen mee. Hun piepschuim wordt gerecycled bij EPS-Nederland in Drachten. Het belandt dus niet meer in de verbrandingsoven en draagt als grondstof bij aan de circulaire economie. Voor het EPS-recycleproject betalen de ondernemers alleen de speciale inzamelzakken van ca. 1000 liter, die op afroep binnen drie dagen worden opgehaald. Zo besparen ze op de afvoerkosten van hun restafvalcontainers, omdat die veel minder snel vol zitten. De pilot is inmiddels afgerond, het project draait en geleidelijk haken meer ondernemers aan. Aanmelden is zo gepiept.

Palletproject

Pallets die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, belanden na het vervoer van producten en grondstoffen meestal bij het afval omdat ze onbruikbaar of stuk zijn. Bij dit project van de commissie Circulaire Economie worden de pallets door DBVH Pallets gedemonteerd en opgeknapt tot opnieuw bruikbare pallets. Ook worden er van het ingeleverde pallethout gebruiksartikelen, zoals plantenbakken en kisten, gemaakt. Met dit circulaire palletproject zet het bedrijfsleven in regio Heerenveen opnieuw een goede stap op het gebied van circulair ondernemen. Wilt u pallets aanmelden? Dat kan door een Whatsapp-bericht te sturen naar het nummer 06 – 518 86 407. Na uw bericht nemen wij zo spoedig mogelijk contact op met u.

Circular Valley

De gemeente Heerenveen wil werken aan een circulaire economie, waar geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Daarom is gestart met het opstellen van een ‘Visie Circular Valley’, in samenwerking met bedrijven die zich bezighouden met het recirculeren of het scheiden van afvalstromen. Op twee plaatsen wil de gemeente toewerken naar zo’n bundeling: aan de noordwestkant bij Ecopark De Wierde en aan de noordoostkant waar Klaverblad Noordoost wordt ontwikkeld.

Het concept voor Circular Valley vloeit voort uit het idee van OKH om de gemeente Heerenveen uit te bouwen als aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven die duurzaam ondernemen op het gebied van afval. De commissie Circulaire Economie blijft betrokken bij de plannen.

Bijeenkomsten

Piepschuim recyclen, zo gepiept!

Project gescheiden inzamelen piepschuim.